Skip to main content

Onderscheidingen

De onderstaande onderscheidingen zijn uitgedeeld aan veteranen in onze regio.

Koninklijke onderscheiding voor Arie van der Broek

Tijdens onze lokale Veteranendag op zaterdag 8 april 2017 mocht voormalig voorzitter van stichting Veteranen Hoorn Arie van den Broek uit handen van locoburgemeester Judith Michel-de Jong een koninklijke onderscheiding ontvangen.

20170408 IMG 5485 1280x853

 

Uitreiking draaginsignes Nobelprijs voor de Vrede

Tijdens onze lokale Veteranendag op 12 maart 2016 heeft burgemeester Yvonne van Mastrigt aan drie Libanonveteranen het draaginsigne voor de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Het gaat om Libanonveteranen Rinus Gerritse en André Scholte uit Hoorn en Fred Stengewis uit Monnickendam. In 1988 werd de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan 13 VN-vredesmachten voor de periode 1948-1988. Hierop gebaseerd en als erkenning voor de Nederlandse (oud-)militairen die in deze periode namens Nederland zijn uitgezonden, besloot minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert het nieuwe draaginsigne in te stellen. (bron: www.defensie.nl) Lees meer over dit insigne...

JL 160312 545

2011

ondersch2013Op dinsdag 11 oktober 2011 werden op het stadhuis in Hoogkarspel 10 redders gedecoreerd met een bronzen Carnegie medaille voor heldenmoed. Zij hadden op 10 april 2010 geholpen bij een dramatisch ongeval op de Westerblokker in Blokker. Daarbij was een auto tegen de gevel van café het Gouden Hoofd gebotst en deze was vervolgens hevig brandend op de tegenoverliggende parkeerplaats terecht gekomen. Eén passagier werd door een groepje voorbijkomende jongeren uit de brandende auto gered, hij is de enige overlevende van dit ongeluk. De bestuurder werd er door Libanon veteraan Leo Hartog uitgehaald. Hij werd daarbij door een inmiddels gearriveerde politieagent geassisteerd. Helaas overleed de bestuurder de volgende ochtend in het ziekenhuis.
Er werd nog een poging gedaan om de derde inzittende uit het brandende wrak te halen maar helaas overleed deze ter plekke. Opmerkelijk is, dat dit al de tweede keer was dat Leo een onderscheiding uitgereikt kreeg door de burgemeester van Hoorn, die in dit geval werd vertegenwoordigd door locoburgemeester Ronald Louwman. Leo heeft namelijk in 2007 ook het Draag Insigne voor Gewonden uitgereikt gekregen.

2009

ondersch2009Dhr. Richard Koekoek kreeg het Het Draaginsigne Gewonden op 13 juli 2009 uitgereikt door burgemeester O. van Veldhuizen.

Het Draaginsigne Gewonden werd in 1990 ingesteld. De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat achtten het wenselijk respect en dank te betonen aan actief dienende militairen, veteranen en vaarplichtige zeelieden die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt als gevolg van hun plichtsvervulling onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties als internationale vredesoperaties. De toekenning kan slechts 1 keer en alleen bij leven geschieden.

Aan een besluit tot toekenning ligt een onderzoek naar de vastgestelde verwonding (oorzaak en omstandigheden) en eventuele uitsluitinggronden (onwaardig gedrag) ten grondslag dat uitsluitend de militaire dienstperiode omvat. Het insigne kent twee uitvoeringen: het grootmodel voor op zowel het uniform als op burgerkleding en een miniatuur voor op de revers van de burgerkleding. Op de horizontale balk staat de spreuk 'vulneratus nec victus' (gewond, doch niet verslagen). De verticale balk stelt de door een lauwertak omgeven Gewondenstreep voor, die in de jaren voor 1990 aan gewonden militairen werd toegekend. De vier 'leeuwen op blok' die diagonaal uit het kruis ontspringen, beelden de stoktoppen van de vaandels en standaarden van de krijgsmacht uit. Bij het insigne hoort ook een oorkonde.