Skip to main content

Veteranendag 2019

Op 6 april 2019 vond de 12e Hoornse veteranendag plaats, ondersteund door een keur aan organisaties. Denk aan Berend Botje die kinderen schminkte, de oude vertrouwde aanwezigheid van de Collection ’39-’45 en jeugd musical vereniging Kzing, die gewoontegetrouw  het ceremoniële gedeelte muzikaal omlijsten.

DSC 0258

In de ochtend was er weer een gelegenheid voor het publiek om een rondrit met de aanwezige NEKAF “jeeps” te maken en kennis te maken met de aanwezige DAF vracht- en pantserwagen en bijbehorend personeel.  Het was nog ietwat fris, maar dat maakte de stemming er niet minder om. De rondtrekkende toeristen van de cruiseschepen waren erg nieuwsgierig en werden door de professionele gidsen op hun wenken bedient met tekst en uitleg.

Op die zelfde dag was er ook een activiteit waarbij de replica van de Halve Maen om het uur een kanonschot afvuurde. Door goede afstemming met de organisatie hiervan, wachtten zij met vuren totdat de ceremonie, welk onder een bleek zonnetje plaats vond, afgelopen was.

Deze ceremonie, altijd even indrukwekkend, werd vooraf gegaan door een miniconcert van Kzing, gevolgd door de bezielende woorden van onze burgervader.  Ook kinderen van de Praktijkschool, als adoptant van het monument, waren aanwezig.

Na deze ceremonie verplaatste het geheel zich naar de Oosterkerk, waar een herdenkingsdienst, onder leiding van Aalmoezenier Martens, en muzikaal omlijst door zowel het Koor “Happy Together”, violiste Judith de Jong als vocaliste Barbara Arents.

Zoals ieder jaar, werd de dag afgesloten met een besloten samenzijn van de veteranen en hun begeleider.

Verslag Veteranendag 2018

Website

Afgelopen zaterdag, 7 april 2018, hielden wij gewoontegetrouw de Hoornse Veteranendag. De 11e alweer, en zoals Burgemeester Nieuwenburg het memoreerde: de 5e  bij ons mooie en unieke monument. Dit alles bij het mooiste lenteweer dat men zich maar kan indenken.

 In de ochtend was er op het Roode Steen een mooie happening waar de Collection ‘39-‘45 zich voor het 2e jaar op rij profileerde met militaire voertuigen. Niet alleen uit voorgenoemde tijd, maar ook later voertuigen waren aanwezig, zoals NEKAF jeeps, 1 ½ ton DAF vrachtwagens en, een primeur voor Stichting Veteranen Hoorn, een nog vers in verf staande DAF YP pantserwagen (tank volgens sommigen).

Ook Berend Botje en het Veteranen Search Team, opgericht na de verdwijning van Anne Faber, hadden hun plekje gevonden, waarbij Berend Botje natuurlijk de kinderen van een laagje schmink voorzag.

Tevens konden er kosteloos rondjes door de stad gereden worden in een NEKAF of Willys Jeep, en kon de geïnteresseerden zich laten informeren over Tankerfuel bier, dat in Blokker ambachtelijk gebrouwen wordt. De snoepjes die er uitgedeeld werden aan de kinderen, werden kosteloos door Jamin beschikbaar gesteld.

In de middag verplaatsten de activiteiten zich naar het Oostereiland, waar traditiegetrouw een ceremonie gehouden werd bij het Veteranenmonument. Dit muzikaal omlijst door Kzing, onder leiding van Ellis en Evan Castenmiller. Voor het eerst dit jaar, wegens een persoonlijke omstandigheden verhinderd vorig jaar, was de aanwezigheid van onze burgervader, de heer Nieuwenburg. Hij hield een aangrijpende toespraak, met persoonlijke verhalen.  Na de taptoe, voortreffelijk gespeeld door de aanwezige trompettist, minuut stilte en Wilhelmus, werden er nog bloemen gelegd door Gemeente en Stichting, waarna dit deel reeds weer voorbij was.

Het 3e, voor het publiek toegankelijke deel van de dag, vond plaats in de Oosterkerk, alwaar een herdenkingsbijeenkomst plaatsvond , dit jaar voor het eerst geleid door Marine Dominee  Fred Omvlee, en muzikaal aangekleed door het koor “Happy Together”, harpiste Inez Brull en ons aller Judith de Jong op viool.

Aansluitend en tot slot was er een besloten bijeenkomst waarbij er een In Memoriam was voor de ons in maart jl.. ontvallen marinier en Nederlands Indië veteraan, Dhr. T. J. Driesen.
Ook hier deed de burgemeester nog een praatje en tot slot was er tijd voor een heerlijke Blauwe Hap (Indische Maaltijd) en tot het praten met elkaar.

Al met al kijken wij op een zéér geslaagde dag terug, en kijken wij al uit naar de editie van 2019.

Uiteraard willen wij onze sponsoren heel erg danken voor hun ondersteuning. Zonder hun hulp, was de dag niet zo mooi geworden als hij was.

 

sponsoren

 

 

Veteranendag 2017

Dit jaar vierden wij op zaterdag 8 april alweer onze 10e Hoornse Veteranendag!
 
Op vrijdagavond 7 april was er in de Park Schouwburg een bijzonder mooi concert van de Fanfare Bereden Wapens met zangeres Ingrid van den Nieuwenhuizen en zanger en drievoudig veteraan Dennis Kroon.
 
Veteranendag zelf, de volgende dag, was een druk bezochte dag. Er waren veel mensen in de stad die een rondje meereden met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en er was veel publiek bij de plechtige herdenking bij het Veteranenmonument. Het ging ons hier om contact tussen publiek en veteranen, want dat is nodig voor erkenning en waardering voor het werk dat veteranen gedaan hebben en dat is goed geslaagd!
Ook dit jaar traden de kinderen van kinder musicalgroep Kzing op bij het Veteranenmonument. Hun optreden riep weer veel emoties op. Als geschenk voor onze 10e Veteranendag hadden zij een mooie banner laten maken, waarvoor veel dank!
Daarna volgde een herdenkingsbijeenkomst in de Oosterkerk, onder leiding van Pater Peter Peelen sj., voormalig aalmoezenier en Voormalig Joegoslaviëveteraan. Samen met harpiste Marcella Kiekens, kinderstadsdichter Sara van der Hoek en het koor Happy Together o.l.v. Marianne Uyterlinde werd het een sfeervolle en respectvolle bijeenkomst.
We sloten af met veel gezelligheid en een heerlijke 'blauwe hap' voor veteranen en hun partners. Onze voormalig voorzitter Arie van den Broek mocht tijdens dit gebeuren uit handen van locoburgemeester Judith Michel-de Jong een koninklijke onderscheiding ontvangen.
 
U kunt hier een fotoverslag van Ed Mantel vinden van deze prachtige dag. Op naar de volgende 10 jaar!
 
 
 
 
 

Veteranendag 2016

Op zaterdag 12 maart werd in Hoorn de lokale Veteranendag gevierd. Dankzij Educatief Centrum WOII was het mogelijk om vanaf het station en de Rode Steen mee te rijden met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna was er een plechtige herdenking bij het Veteranenmonument. Ook dit jaar weer met medewerking van de kinderen van Kzing, die onder andere het speciaal voor de Hoornse veteranen geschreven lied 'Geeft Acht' ten gehore brachten. Vervolgens was er een oecumenische viering in de Koepelkerk. Tot slot van deze mooie dag was er een besloten bijeenkomst voor veteranen en hun partners in de Oosterkerk met de traditionele blauwe hap. Tijdens dit gebeuren heeft burgemeester Yvonne van Mastrigt aan drie Libanonveteranen het draaginsigne voor de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. Het gaat om Rinus Gerritse en André Scholte uit Hoorn en Fred Stengewis uit Monnickendam. Tevens reikte de burgemeester Eenhoornspelden uit aan nuldelijnshelpers uit Hoorn. Dit zijn mensen die getraind zijn om veteranen bij te staan. Het gaat om Arie en Ineke van den Broek, Kees Kostelijk, Jacco Mantel en Leo en Mirjam Hartog. De burgemeester sprak ook nog aftredend voorzitter Arie van den Broek toe en zij verwelkomde Erwin Leetink als nieuwe voorzitter van de stichting Veteranen Hoorn. U kunt hier een fotoverslag bekijken.

JL 160312 545

Veteranendag 2015

Op zaterdag 20 juni werd in Medemblik de regionale Veteranendag gevierd op een riviercruiseschip dat naast
het voormalige stadhuis lag aangemeerd. Het is inmiddels traditie om dit eens in de vijf jaar samen met omliggende
gemeenten te vieren. Op het programma stond o.a. een plechtige kranslegging op het water. Ook was
het mogelijk om een tochtje te maken met de Stoomtram, er was een presentatie over vliegacties boven voormalig
Joegoslavië, een muzikaal optreden van Kzing en Kaas met o.a. het prachtige lied ‘Geeft Acht’ en er werd
een heerlijke, traditionele ‘blauwe hap’ genuttigd. U kunt hier de foto’s van deze zeer geslaagde dag bekijken.

DSC03402 1600x1067 800x534