Skip to main content

Verslag Veteranendag 2018

Website

Afgelopen zaterdag, 7 april 2018, hielden wij gewoontegetrouw de Hoornse Veteranendag. De 11e alweer, en zoals Burgemeester Nieuwenburg het memoreerde: de 5e  bij ons mooie en unieke monument. Dit alles bij het mooiste lenteweer dat men zich maar kan indenken.

 In de ochtend was er op het Roode Steen een mooie happening waar de Collection ‘39-‘45 zich voor het 2e jaar op rij profileerde met militaire voertuigen. Niet alleen uit voorgenoemde tijd, maar ook later voertuigen waren aanwezig, zoals NEKAF jeeps, 1 ½ ton DAF vrachtwagens en, een primeur voor Stichting Veteranen Hoorn, een nog vers in verf staande DAF YP pantserwagen (tank volgens sommigen).

Ook Berend Botje en het Veteranen Search Team, opgericht na de verdwijning van Anne Faber, hadden hun plekje gevonden, waarbij Berend Botje natuurlijk de kinderen van een laagje schmink voorzag.

Tevens konden er kosteloos rondjes door de stad gereden worden in een NEKAF of Willys Jeep, en kon de geïnteresseerden zich laten informeren over Tankerfuel bier, dat in Blokker ambachtelijk gebrouwen wordt. De snoepjes die er uitgedeeld werden aan de kinderen, werden kosteloos door Jamin beschikbaar gesteld.

In de middag verplaatsten de activiteiten zich naar het Oostereiland, waar traditiegetrouw een ceremonie gehouden werd bij het Veteranenmonument. Dit muzikaal omlijst door Kzing, onder leiding van Ellis en Evan Castenmiller. Voor het eerst dit jaar, wegens een persoonlijke omstandigheden verhinderd vorig jaar, was de aanwezigheid van onze burgervader, de heer Nieuwenburg. Hij hield een aangrijpende toespraak, met persoonlijke verhalen.  Na de taptoe, voortreffelijk gespeeld door de aanwezige trompettist, minuut stilte en Wilhelmus, werden er nog bloemen gelegd door Gemeente en Stichting, waarna dit deel reeds weer voorbij was.

Het 3e, voor het publiek toegankelijke deel van de dag, vond plaats in de Oosterkerk, alwaar een herdenkingsbijeenkomst plaatsvond , dit jaar voor het eerst geleid door Marine Dominee  Fred Omvlee, en muzikaal aangekleed door het koor “Happy Together”, harpiste Inez Brull en ons aller Judith de Jong op viool.

Aansluitend en tot slot was er een besloten bijeenkomst waarbij er een In Memoriam was voor de ons in maart jl.. ontvallen marinier en Nederlands Indië veteraan, Dhr. T. J. Driesen.
Ook hier deed de burgemeester nog een praatje en tot slot was er tijd voor een heerlijke Blauwe Hap (Indische Maaltijd) en tot het praten met elkaar.

Al met al kijken wij op een zéér geslaagde dag terug, en kijken wij al uit naar de editie van 2019.

Uiteraard willen wij onze sponsoren heel erg danken voor hun ondersteuning. Zonder hun hulp, was de dag niet zo mooi geworden als hij was.

 

sponsoren