Skip to main content

Veteranendag 2019

Op 6 april 2019 vond de 12e Hoornse veteranendag plaats, ondersteund door een keur aan organisaties. Denk aan Berend Botje die kinderen schminkte, de oude vertrouwde aanwezigheid van de Collection ’39-’45 en jeugd musical vereniging Kzing, die gewoontegetrouw  het ceremoniële gedeelte muzikaal omlijsten.

DSC 0258

In de ochtend was er weer een gelegenheid voor het publiek om een rondrit met de aanwezige NEKAF “jeeps” te maken en kennis te maken met de aanwezige DAF vracht- en pantserwagen en bijbehorend personeel.  Het was nog ietwat fris, maar dat maakte de stemming er niet minder om. De rondtrekkende toeristen van de cruiseschepen waren erg nieuwsgierig en werden door de professionele gidsen op hun wenken bedient met tekst en uitleg.

Op die zelfde dag was er ook een activiteit waarbij de replica van de Halve Maen om het uur een kanonschot afvuurde. Door goede afstemming met de organisatie hiervan, wachtten zij met vuren totdat de ceremonie, welk onder een bleek zonnetje plaats vond, afgelopen was.

Deze ceremonie, altijd even indrukwekkend, werd vooraf gegaan door een miniconcert van Kzing, gevolgd door de bezielende woorden van onze burgervader.  Ook kinderen van de Praktijkschool, als adoptant van het monument, waren aanwezig.

Na deze ceremonie verplaatste het geheel zich naar de Oosterkerk, waar een herdenkingsdienst, onder leiding van Aalmoezenier Martens, en muzikaal omlijst door zowel het Koor “Happy Together”, violiste Judith de Jong als vocaliste Barbara Arents.

Zoals ieder jaar, werd de dag afgesloten met een besloten samenzijn van de veteranen en hun begeleider.