Skip to main content

Veteranenmonument

Het idee voor een monument komt oorspronkelijk van Indiëveteraan Johan Schaafsma die een groep omgekomen Hoornse militairen wilde eren. Het toenmalige organisatiecomité voor de lokale Hoornse Veteranendag adviseerde om een monument voor alle Nederlandse veteranen en omgekomen militairen op te richten. Hiermee zou iedereen die iets met hen heeft in Hoorn een gedenkplek kunnen vinden. Naar aanleiding daarvan werd met een burgerinitiatief aan de gemeente gevraagd om het Veteranenmonument te realiseren. De gemeente heeft dit van harte overgenomen en aan het organisatiecomité Veteranendag gevraagd om het Veteranenmonument te realiseren. Naar aanleiding hiervan is het organisatiecomité opgegaan in de stichting Veteranen Hoorn.

Het Hoornse Veteranenmonument op het Oostereiland heeft als doel om veteranen en burgers bij elkaar te brengen. Het kunstwerk van Frank Halmans, dat op 22 juni 2013 onthuld werd, bestaat uit acht bankjes met koffers en plunjebalen. Het staat symbool voor: op reis gaan, weer thuiskomen en je ervaringen meenemen in je leven.

Iedereen die iets met veteranen heeft is welkom om bij het Veteranenmonument te gedenken of om daar met anderen in gesprek te gaan.
Inmiddels is gebleken dat het Veteranenmonument weliswaar een gemeentelijk monument is maar dat het van nationale betekenis is. Veteranen uit het hele land ontmoeten elkaar bij het monument. Bovendien komen ze daar in contact met ‘burgers’ die het monument bezoeken. Veel toeristen en inwoners van onze stad lopen even het pleintje op, lezen de namen van missies op de bankjes en staan even stil bij de gedenkplaat. Het Veteranenmonument is ook opgenomen in de route van het Citytours treintje. Er wordt even gestopt en uitleg gegeven over het monument.

Veel veteranen laten zich fotograferen op het bankje van hun missie, dat kunnen er meerdere zijn. Naar aanleiding hiervan is een Facebookpagina geopend waar deze foto’s gepubliceerd worden in het album ‘Het gezicht van onze Nederlandse veteranen’. Bovendien worden er regelmatig relevante nieuwsberichten geplaatst. Als u de pagina ‘liked’ dan kunt u de nieuwsberichten volgen op uw tijdlijn op Facebook.